Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UNSDSN), eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve dünyaca ünlü ekonomi profesörü Jeffrey Sachs tarafından 2012 yılında kurulmuştur.
UNSDSN, BM Genel Sekreterliğinin himayesinde, dünya üniversitelerini, düşünce kuruluşlarını ve ulusal laboratuvarları Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ve Paris Anlaşması konusunda harekete geçirmek ve bilimsel kanıtları çözümlere dönüştürmek için çalışmaktadır.
Küresel, bölgesel, ulusal ve yerel düzeylerde SKA başarılarını en üst düzeye çıkarmak için bilim, politika ve kalkınma uygulamaları arasındaki kesişme noktasında görev almaktadır. BM kuruluşları, çok taraflı finansman kuruluşları, özel sektör, hükümetler, akademi ve sivil toplum temsilcileri ile iş birliği içerisinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
SKA'ların uygulanması için bilim temelli yolları destekleyerek, sürdürülebilir kalkınma için bağımsız izleme ve hesap verebilirliği teşvik eden UNSDSN; sürdürülebilir kalkınmadaki öncelikleri belirlemek ve uzun vadeli SKA politikalarını ve yollarını uyarlamak için bilim temelli geri bildirim döngüleri geliştirmektedir.
Birleşmiş Milletler Akademik Etki Ağı (UNAI), insan haklarının geliştirilmesi ve korunması, nitelikli eğitime erişilmesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkıda bulunulması amacıyla Dünya çapındaki yükseköğretim kurumlarını bir araya getiren kuruluştur.
UNAI 2010 yılından bugüne, 150’den fazla ülkede, 1.600’den fazla üye kurum ile öğrencileri, akademisyenleri ve bilim insanlarını içeren 25 Milyondan fazla kişiye ulaşarak, Dünya çapında tematik bir zenginliği temsil etmektedir. Oluşturulan bu uluslararası ortaklık ağı kapsamında, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasına yönelik etkinlikler, fikir paylaşımları, araştırma sonuçları ve iyi uygulama örnekleri gibi yararlı faaliyetlerin paylaşılabileceği bir platform oluşturulmuştur. Akademik Etki Ağı’na üyelik herhangi bir mali yükümlülük gerektirmemekte olup, üyelerin temel sorumluluğu UNAI ilkeleri ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını aktif biçimde desteklediklerini kanıtlamaktır.
Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Akademik Etki Ağı, yükseköğretim kurumlarının nitelikli eğitimi karşılaması ve iş süreçlerinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını hayata geçirmeleri konusunda kritik öneme sahiptir.